İktisat bölümü, 1992 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesinin de kurucusu olan Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı’nın başkanlığında kurulmuştur.  Dönemin akademik kadrosunu, Anadolu Üniversitesine bağlı olan Afyon İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin iktisat kökenli öğretim elemanları oluşturmaktadır. 1993 yılında yüksek lisans ve 1995 yılında doktora programı açılmıştır.

Bölümümüzde iktisat teorisi, iktisat politikası, iktisadi gelişme ve uluslararası iktisat, iktisat tarihi olmak üzere dört farklı anabilim dalı bulunmaktadır. İlk öğrencilerini 1993 yılında alan bölümümüzün, eğitim-öğretim dili Türkçe’dir. İktisat bölümünde yabancı dil hazırlık eğitimi, ilk kez 1998 yılında normal öğretim programında zorunlu olarak başlamıştır. 2003 yılından itibaren normal öğretim programlarında %30 oranında yabancı dilde eğitim verilmeye başlanmıştır. 2007 yılında ikinci öğretim programına başlayan öğrencilere isteğe bağlı hazırlık eğitimi fırsatı tanınmıştır.

Seçmeli ders oranını artırmak amacıyla 2008 yılında müfredat güncellemesi yapılmıştır. Bölümümüz uluslararası öğrenci alımına ilk kez 2012 yılında başlamıştır. 2013 yılında eğitim-öğretim programı yeniden güncellenmiştir. Yükseköğretim Kurumu tarafından yapılan bir düzenlemeyle birlikte %100 yabancı dilde eğitim vermeyen bölümlerde zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfının kaldırması nedeniyle 2013 yılında yabancı dilde verilen iktisat dersleri müfredattan çıkartılmıştır. 2013 yılında belirlenen eğitim-öğretim programı halen yürürlükte bulunmaktadır.

2017 yılından itibaren iktisadi ve idari bilimler alanında eğitim talebinin ülke genelinde düşmesi nedeniyle bölümümüzün ikinci öğretim programı 2019 yılında kapanmıştır. 2022 yılında merkezi yerleştirme sınavında baraj puanının kaldırılmasıyla birlikte her yıl yaklaşık 60 öğrenci kayıt yaptırmaktadır. Ayrıca yatay ve dikey geçişle gelen öğrenciler ile uluslararası öğrencilerin katılımıyla eğitim-öğretim devam etmektedir. Bölümümüzde lisans eğitimi alan 75 ve lisansüstü eğitim alan 1 öğrenci bulunmaktadır.

2023 yılı itibariyle Erasmus öğrenci değişimi programından yararlan 60 öğrencimiz en az bir dönem anlaşmalı olduğumuz Avrupa Birliği’ndeki üniversitelerde eğitim almış ve 12 öğrencimiz Avrupa Birliği’ndeki özel ya da kamu kurumlarında 30-90 gün boyunca staj yapma imkânı bulmuştur.  

Lisans programı, ekonomi biliminin bütün alanlarını kapsayan geniş yelpazede dersleri öğrencilerimize sunmaktadır. Ayrıca lisans düzeyindeki ekonomi eğitiminde analitik ve sayısal yöntemlerin kullanılmasına ağırlık verilmektedir. Öğrencilerimiz kamu sektöründe birçok aşamada ve özel sektörde bankacılık, dış ticaret ve muhasebe gibi alanlarda çalışmaktadır. Yüksek lisans programı, teorik derslerin yanı sıra sistemli ve bağımsız düşünme yeteneğini geliştirmeye dönük yöntem ve uygulama dersleri içermektedir. Doktora programı ise akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere geniş bir akademisyen kadrosunun verdiği derslerle çeşitlilik sunmaktadır.

2023 yılı itibariyle 3367  lisans, 76 yüksek lisans ve 28 doktora mezunumuz bulunmaktadır. Eğitim kalitesinin önemli bir çıktısı olduğunun fakında olarak mezunlarımızla iletişim kurmaya özen gösteriyoruz.

Bölümümüzde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren 16 akademisyenin ulusal ve uluslararası endekslerde taranan çok sayıda yayını bulunmaktadır. Öğretim elemanlarımız, sosyal bilimlerde en önemli atıf endeksi olarak kabul edilen SSCI kapsamındaki yayınlarını 2013 yılından itibaren önemli derecede artırmıştır.

 

23 Mart 2016, Çarşamba 2476 kez görüntülendi